Ferrari

Moet je haar zien, op haar Ferrari! Een half dozijn oude mannen kijkt mij grijnzend aan. Ze lachen om de grap van de oudste. Vieve zit op mijn schoot en Q zit in de aanhanger van de knalrode grasmaaier / tuintractor, ingeklemd tussen drie kratten glimmende olijven. "Toet, toet" roep ik. En de kinderen gieren het uit van het lachen.  "Quanto è bello, no?!" Roep ik de oude mannen toe. "Mio Ferarri".  En iedereen lacht. 

 

De mannen roepen om het hartst waar ik mijn kleine rode grasmaaier - die deze dagen dienst doet om de olijven weg te brengen - neer moet zetten. "Daar, zet hem daar neer". "Nee, niet daar, daar staat ie  in de weg, piu ignorante d' una gallina". "Zeg, weet jij het soms beter?! Ze moet hem daar neerzetten, dáár. Porca miseria".  

 

Ondertussen parkeer ik mijn vracht naast de grote grijze bak waar we eerder die dag al 15 kratten olijven in hebben gestort. We hebben nog zo'n anderhalve dag voor we klaar moeten zijn met de oogst. Op zaterdagavond zijn we aan de beurt om onze olijven te laten persen. De Frantoio draait nu bijna dag en nacht om alle olijven uit de streek te kunnen verwerken tot een fraaie Extra Vierge olijfolie. 

 

De olijven van vorig jaar, die JC toen in zijn eentje (!) heeft geoogst, leverde een buitengewone olie op met verschillende tonen. Van zacht zoet, tot een pittige after bite en flarden van groen gras, knoflook en munt. Onze verwachtingen voor de oogst van dit jaar waren dan ook hoog gespannen en we hoopte op het dubbele aantal kilo's.

 

In de middagzon beklimmen JC en ik onze heuvel om daar een paar grote bomen vol gitzwarte olijven te lijf te gaan. Nadat we ons in de schaduw van de bomen tegoed hebben gedaan aan gebakken paddestoelen, salami, een stuk brood en een goed glas wijn als lunch, beklimt JC de ladder om ook de olijven hoog in de boom te pakken.

 

De volgende dag rijd ik dus, met Vieve op schoot en Q in de aanhanger met mijn 'Ferarri' het terrein van de Frantoio op. Ik breng de laatste drie kratten. Vanmiddag kan ik JC uit het ziekenhuis ophalen. Zijn voet bleek gebroken toen hij  de dag ervoor met een klap en een vloek uit de boom viel, en daarmee het einde van onze oogst inluide.  

 

De Oogst van 2018 

368 kilo olijven, 45,5 liter olijfolie, kapotte vingers, talloze schrammen en één gebroken voet is het resultaat. En de olie? Buonissimo!

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 9
 • #1

  Nico (woensdag, 31 oktober 2018 15:01)

  Hoop dat de olijfolie heerlijk zal smaken
  Nu flesje ...etiketje....en verkopen !!!
  Succes !!

 • #2

  Esther (woensdag, 31 oktober 2018 15:03)

  Wat een geweldige Italiaanse droom leven jullie zeg!
  Is jullie olijfolie ook voor ons te koop, zodat wij er ook van kunnen genieten??
  Kusjes uit Noordwijk

 • #3

  Oma noordwijk 31 oktober 2018 (woensdag, 31 oktober 2018 15:29)

  Wat ben ik trots op jullie. En wat zien mijn kleinkinderen er blij uit. Ze worden overal bij betrokken. Lekker buiten.
  Kom de olijf olie maar halen Esther.

 • #4

  Sandra (woensdag, 31 oktober 2018 16:01)

  In mei komen we proeven. Heerlijk vooruitzicht!

 • #5

  Nicolyn (woensdag, 31 oktober 2018 18:04)

  Heerlijk zeg! Spreekt helemaal tot de verbeelding!!! Geniet van de olie!
  En beterschap met de voet...

 • #6

  Marjolein (donderdag, 01 november 2018 12:41)

  Oooh, arme voet! Dat lijkt me onhandig, met jullie actieve buitenleven. Ja huis-tuin- en keukenongelukken komen het meest voor... Veel sterkte en beterschap. Straks een mooie olijfolie-met-herinneringen dus.
  PS Die lunch klinkt wel heel goed! Daar doe je het voor, toch?

 • #7

  Michella (vrijdag, 02 november 2018 20:21)

  Wat maken jullie een hoop mee. Zo leuk om te lezen. Minder leuk natuurlijk van JC zijn voet heel veel sterkte. Succes met de olijf olie! X

 • #8

  Ferry (dinsdag, 06 november 2018 15:10)

  Wat een pech, beterschap voor JC, maar met een gebroken voet zijn jullie beiden wel eventjes zoet.
  En wrijven met olijfolie helpt natuurlijk niet.
  Net terug uit Rome, wat een heerlijk land is het toch. en met heerlijk denk ik voornamelijk aan eten, eten , eten en cultuur
  Warme groet, Ferry

 • #9

  El van Egmond (vrijdag, 09 november 2018 13:29)

  Prachtig geschreven, ik zie het zo voor me. En in levende lijve ervaren. Met z'n zessen fantastische dagen beleefd in jullie comfortabele appartementen. Genoten van jullie gastvrijheid en de schitterende omgeving! PS Het allerbeste met JC!

Volg ons