Dan weet je dat je thuis bent

"Ik ben het brood vergeten", roep ik en ren naar de auto. "Neem een fles prosecco mee", roept JC me na, "we hebben tenslotte wat te vieren!" Ik glimlach en scheur de heuvel op. Nou ja 'scheuren', ik vind dat ik pittig door rijd maar dat is nog niets vergeleken met de locals. Eerst nog snel een pitstopje bij de doe-het-zelf winkel. De oude man herkent me al van de vorige keer. Hij groet hartelijk en lacht breed naar me. Ik heb houtdraadbouten nodig...leg dat maar eens uit in het Italiaans. Gelukkig heb ik een afbeelding bij me. Wie niet sterk is, moet slim zijn. "Ja hoor", zegt hij en vraagt hoe groot ze moeten zijn. Uhh, venti bij dodici stamel ik. Dat begrijpt de oude baas niet, of hij verstaat me niet, dat kan ook. Dus krabbel ik het op een papiertje. Hij schud zijn hoofd en krabbelt er wat onder. "Bene", zeg ik "20 stuks graag".  Hij loopt naar achter en komt terug met een doos. Hij telt 20 bouten voor me af. Dan nog een stuk touw. Ook geen probleem. Ik weet inmiddels aardig de weg in de kleine overvolle shop en ga hem voor naar het magazijn. Daar zoek ik een stuk touw uit. "Wat kost de hele rol?" Het gaat per kilo, dus wegen. Tevreden loop ik na 20 minuten zijn winkel uit. "Ik ben benieuwd wat je er van gaat maken!" roept hij mij grijnzend na - denk ik.

 

Dan snel nog even langs de super voor brood en prosecco. We vieren dat we vandaag officieel inwoners van Volterra zijn geworden. Inschrijven bij de gemeente ging, wonderlijk genoeg, van een leien dakje. De dame achter het loket houdt een heel verhaal en ik hoor JC alleen maar "Si, si" zeggen. Zal mij benieuwen of hij werkelijk begrijpt wat ze zegt. maar we krijgen het bewijs van inschrijving, dus missie geslaagd, zeg ik.  Ik reken af bij de snelkassa want het is druk en sjok naar de uitgang. De enige mannelijke kassière herkent me en roept vrolijk ciao tegen me. Terwijl ik naar de auto loop en de zon in de najaars nevel zie zakken moet ik glimlachen. Als de kassière van de lokale supermarkt je spontaan begroet, dan weet je dat je thuis bent.   

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Volg ons